Amb l'arribada de la borrasca Filomena el fred de l'hivern s'ha fet notar amb força. Això ha posat de nou en ALERTA als centres educatius ja que per una banda han de donar resposta a les exigències de ventilació de les aules i per altra han de respectar els límits del confort de temperatura a l'aula que no poden ser inferiors, recordem-ho, a 17º C a les aules i 14ºC als gimnasos.
Poc abans de l'inici del segon trimestre, de nou davant dels micròfons i les càmeres, el Conseller Bargalló va comunicar a premsa i xarxes que el Departament enviaria un nou protocol de ventilació als centres i textualment va dir: "No s'ha de ventilar tota l'estona, només uns minuts concrets cada hora que poden ser en els canvis d'hora i no cal ventilar amb totes les finestres obertes".
És clar, això és molt més barat que posar els mitjans tècnics necessaris als centres per mantenir la temperatura i facilitar la ventilació, però es contradiu amb la guia Harvard (i les recomanacions del CSIC) que estableix com a indispensables 5 o 6 ventilacions per hora en una aula ordinària amb 25 alumnes de mitjana.
La solució de ventilar les aules per protegir-se del coronavirus en els centres escolars amb l'arribada del fred resulta un problema. Per això, la Federació d'Ensenyament de la USOC (FEUSOC) us proposa el Pla de ventilació escolar per donar resposta a la inquietud generada en la comunitat educativa al respecte.
Consisteix a prendre mostres de temps de ventilació i nivells de CO₂ al llarg d'una jornada lectiva, que es recullen en una plantilla. Aquests valors es traslladen a una eina informàtica que resumeix en un informe els valors de concentració d'estat estable de CO₂ (valor màxim); el valor mitjà i màxim de l'aula, i el cabal objectiu d'aire exterior.
A la Federació d'Ensenyament de la USOC ens posicionem amb claredat per la seguretat i el benestar del personal i l'alumnat i demanem als centres que siguin vigilants amb les mesures de ventilació i la normativa de temperatures als llocs de feina.
Si detecteu incompliments us recomanem:
- Informar immediatament a la direcció del centre i al responsable de riscos laborals dels centre per tal que es prenguin mesures correctores.
- Comunicar per escrit al responsable de riscos laborals del teu SSTT (esperant que el comitè faci una proposta de mesures correctores), amb còpia al delegat del nostre sindicat.
- Com a últim recurs, presentar una
denúncia davant d'Inspecció de treball si no arriben aquestes propostes o no
s'apliquen.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada