divendres, 6 de novembre del 2020

EL CONTAGI DE LA COVID PER AEROSOLS

La covid es contagia per l'aire, sobretot als interiors. Els científics reconeixen ja obertament el paper del contagi per aerosols, és a dir: minúscules partícules que exhala un malalt i queden suspeses a l'aire, especialment en ambients tancats.

Quan parlem  exhalem unes 10 vegades més partícules respiratòries que quan estem callats.

Quan cridem exhalem unes 50 vegades  més partícules respiratòries que quan estem callats.

Quan cridem o cantem durant una hora en un espai reduït i tancat una persona infectada de covid alliberaria 1.500 dosis infeccioses.

A L'ESCOLA

Si bé és cert que sembla ser que els centres educatius sols suposen el 6% dels brots recollits per Sanitat i que gairebé mai els contagis són interns sinó que han estat fora dels centres, s'han de respectar el màxim de mesures preventives. 

Cal que s'airegin les aules, tot i les molèsties i el fred. Cal mantenir les distàncies socials, reduir l'aforament (ràtios), mantenir els grups estables, fer servir les mascaretes (si és possible els docents amb ffp2) i rentat de mans freqüent.

Les dinàmiques de contagi per aerosols a l'aula són molt diferents si el pacient zero és alumne o docent. El professorat parla molt més temps, elevant la veu per a ser escoltat, el que multiplica l'expulsió de partícules potencialment contagioses. En comparació, un possible alumne malalt parla molt esporàdicament.  

La situació més perillosa es donaria en un aula sense ventilació on la persona infectada sigui el professor (pacient 0). En aquest cas i si passessin dues hores de classe amb un docent malalt, sense prendre cap mesura contra els aerosols, la probabilitat de contagi arribaria fins a 12 alumnes. Si tots duguessin mascaretes, es contagiarien 5 de forma aleatòria. Si es ventila (de forma natural o mecànica) i s'atura l'activitat i es surt de l'aula desprès d'una hora per a renovar completament l'aire, el risc es desploma.

Les probabilitats de contagi varien segons les mesures que es respectin: 

Ventilar correctament, reduir els contactes, reduir els aforament i l'ús de les mascaretes.  

L'escenari ideal seria: treballar en exteriors, poc aforament (ràtio), distància social, ús correcte de mascaretes i neteja de mans freqüent.


 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada