dimarts, 7 de setembre del 2021

UNA GRAN OPORTUNITAT PERDUDA PER ACONSEGUIR L'ESTABILITAT DEL PERSONAL INTERÍ

De tots és sabut que el Tribunal de Justícia Europeu havia, en sentència ferma, acusat a l'Estat Espanyol i a totes les seves administracions (també a la Generalitat) per l'altíssim grau d'interinatge en frau de llei (amb més de tres anys de contracte) de que patia el seu personal. La interinitat afecta a un 40% en docents i fins el 90% en laborals. En el cas dels docents, l'interinatge amb més de tres anys de contracte i per tant en frau de llei, representa uns 20.000 treballadors/es, d'aquestes, un 70% són dones.

Les administracions tenien un termini per revertir la situació i donar-hi solucions, ja que Europa exigia a l'Estat Espanyol resoldre la qüestió si volia rebre els fons europeus de recuperació.

El llavors ministre d'Administracions Públiques (Sr. Iceta) sense poder demorar-ho més, ja que el termini finalitzava, i en una pirueta arriscada, va convocar els sindicats "institucionals" (CCOO, UGT i CSIF) per arribar a un acord in extremis.

Era una ocasió d'or per apretar de valent i exigir al ministeri les reformes que calguessin del Real Decreto 276/2007 sobre l'ingrés als cossos docents (emparats en l'article 61.6 de l'EBEP que permet el concurs de mèrits com a mesura excepcional d'accés al funcionariat) per tal d'aconseguir una fórmula d'estabilització del personal interí.

Els sindicats afins al govern no li van fallar i van acceptar... més oposicions amb el 40% de la nota pels mèrits a la fase de concurs (és a dir...com està ara!). També van acceptar acomiadaments massius als que aprovin però no siguin seleccionats a les oposicions (penseu en la situació personal d'aquests treballadors amb càrregues laborals i familiars) amb una indemnització pírrica de 20 dies per any treballat de les retribucions fixes, no dels complements! I això no és tot. Els que aprovin i no siguin seleccionats podran entrar de nou a la llista d'interinatge perdent TOTA l'antiguitat. 

Pitjor ho tindran els interins/es que no aprovin les oposicions o no es presentin ja que perdran la feina i sense indemnització! 

Hi ha justícia en tot això? Es castiga a les víctimes del frau de llei i abús de temporalitat i no a l'administració que és qui ha provocat la situació.

Quan tenien al ministeri necessitat i pendent de la fi del termini, els sindicats signats no van saber exigir mesures imaginatives com un concurs de mèrits o una conversió en personal laboral fix.

Els sindicats signants van salvar al govern més que no pas al personal interí. Queden serrells per negociar però el mal ja està fet. El Congrés, amb el beneplàcid de certs partits polítics catalans, ha donat llum verda al decret.

Com afectarà directament als docents? Pel que sembla, continuarà la cosa tan malament com fins ara, però amb el compromís de l'administració d'oferir més places a les oposicions que ompliran les vacants que ara ocupen les persones interines. El Decret no estabilitza persones.

O ets seleccionat o al carrer (amb indemnització, si aproves). Això si... l'administració et donarà l'opció de tornar a entrar a la borsa... altra vegada, perdent tota la teva antiguitat. 

Ocasió d'or perduda. Penós.

La Federació d'Ensenyament de la USOC treballarà en meses de negociació, en contactes amb l'Administració i al carrer, si és necessari, per aconseguir una estabilització digna del personal interí, tan maltractat i ara en perill. 

Esperem la vostra col·laboració i suport.


 

 


3 comentaris:

  1. 20 ANYS TREBALLATS COM INTERINA! No m'ho puc creure! aquest és el futur d'una persona amb tant de temps d'entrega a l'educació i tota l'experència acumulada. Espero que es pugui arreglar de manera miracolosa

    ResponElimina
  2. Anem enrere. Si el que s'hauria de fer és just a l'inrevés. Que 10 anys d'antiguitat donant classes no és suficient per transformar-se en funcionari directament? Que les opos serveixen per a ser millor mestres a cas?
    No entenc perquè et treus una carrera i després has de fer unes oposicions. Si tant important son, per què no venen incloses ja en la carrera?

    ResponElimina