dilluns, 8 de maig del 2023

UNA ALTRA ACTUACIÓ SENSE SENTIT

 SEGONS LES INSTRUCCIONS DEL DEPARTAMENT, QUAN FACI MASSA CALOR, ELS CENTRES EDUCATIUS ES CONVERTIRAN EN GUARDERIES.

Després de les últimes manifestacions del departament pel que fa a l'avançament del calendari escolar amb horari lectiu de matí i tarda el mes de setembre;  i davant l'increment real de les temperatures i durant més temps als centres de treball, la USOC vol denunciar l'incompliment de les mesures de prevenció de riscos laborals que indiquen clarament que l'activitat docent no es pot realitzar a temperatures superiors als 25 graus (límit marcat pel Reial decret 486/1997).

Sense les mesures de climatització i ventilació adequades, els centres educatius superaran durant molts mesos (probablement des de finals de maig fins a meitat d'octubre) les temperatures màximes que permet la normativa.

L'enviament, insuficient i ridícul, d'alguns ventiladors als centres el curs passat mostra clarament la voluntat d'un departament que descuida la salut de les persones que interactuen als centres educatius (alumnat, personal docent i no docent).

Enguany, el Conseller ha presentat una nova mesura: el projecte POCAT (procediment d’organització dels centres per altes temperatures) amb el qual enviarà aparells d'aire condicionat a 100 centres. Aquests aparells es col·locaran a una zona comú, no a les aules. La USOC denuncia que la mesura no aporta cap solució per ser escassa en mitjans i per discriminatòria (només a 100 centres).

El Departament prima per damunt de tot la permanència de l'alumnat als centres i és per això que prohibeix el tancament d'aquests i deixa en mans de les direccions (una vegada més) la decisió de si es deixa de fer classe o no quan les temperatures siguin elevades.

Per a què serviran aquests refugis climàtics? En les  hores de màxima calor es desplaçarà tot l’alumnat a aquests espais alhora? Permetrà la realització d’activitats pedagògiques? En base a quins criteris decidiran les direccions dels centres quan es deixa l'activitat docent i ens convertim en guarderies?

Davant la incoherència de l'administració, la USOC exigeix el respecte al dret  a la salut per damunt d'altres aspectes i mentre no hi hagi els mitjans adequats insta a tot el personal a complir la legislació i a suspendre l'activitat docent quan estigui en risc la salut de les persones.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada